Als Jeugd- en Gezinsprofessional weet je hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het jeugdveld. In een werkveld dat voortdurend in beweging is, vraagt dat om continue scholing, inspiratie én ontmoeting. Daarom organiseren wij op een unieke locatie in festivalsfeer: het Kennisfestival Jeugd!
Tijdens het Kennisfestival Jeugd staat jouw professionele ontwikkeling centraal. Je volgt twee trainingen naar keuze, gegeven door ervaren trainers en experts uit het veld. Of je je nu wilt verdiepen in vraagstukken waar je in de praktijk tegen aanloopt, nieuwe methodieken of praktijkgerichte casuïstiek: het programma biedt voor ieder wat wils. Jij bepaalt zelf welke trainingen het beste aansluiten bij jouw leerdoelen.
Naast het inhoudelijke programma is er ook volop ruimte om te netwerken met collega’s, ervaringen uit te wisselen en nieuwe samenwerkingen te ontdekken. Bezoek de kennismarkt, ga in gesprek met experts of geniet van een hapje en een drankje aan een van de biertafels. Alles in een ontspannen festivalsfeer – met tenten, goed verzorgde catering en een gastvrij ontvangst.
Bekijk hier onze andere evenementen!
Tijdens het Kennisfestival Jeugd staat jouw professionele ontwikkeling als Jeugd- en Gezinsprofessional centraal. Je krijgt de kans om twee trainingen te volgen, die je zelf kiest op basis van jouw interesses en leerdoelen. De trainingen worden gegeven door ervaren trainers en sprekers die theorie en praktijk op een inspirerende manier met elkaar verbinden.
Let op: Er zijn twee trainingsrondes op deze dag: een in de ochtend en een in de middag. Je kiest voor beide rondes één training uit hetzelfde aanbod.
In een ontspannen festivalsfeer doe je niet alleen waardevolle kennis op, maar ga je ook direct in gesprek met experts en vakgenoten om ervaringen uit te wisselen. Zo ga je naar huis met nieuwe inzichten en praktische handvatten die je direct kunt toepassen in je werk als Jeugd- en Gezinsprofessional.
09:00 – 09:30 – Inloop
09:30 – 10:00 – Een inspirerende opening door een gastspreker
10:00 – 13:00 – Trainingsronde 1 (inclusief koffie pauze)
13:00 – 13:55 – Lunchpauze en diverse activiteiten op het Netwerkplein
14:00 – 17:00 – Trainingsronde 2 (inclusief koffie pauze)
17:00 – Afsluitende borrel
Het Kennisfestival Jeugd vindt plaats bij Jeugdprofessionals Nederland.
Adres: Blankenstein 410, 7943 PH Meppel
Werken met- en onder werkdruk is in de jeugdzorg een bekend probleem. De complexiteit in de casussen neemt toe, evenals de hoogte van een caseload en de wachtlijsten. Werkdruk glijdt langzaam over in werkstress; de ongezonde vorm van werkdruk. Jij dealt op dagelijkse basis met deze elementen. Timemanagement en goed plannen is maar een klein deel van de oplossing, maar wat zijn dan wel belangrijke onderdelen om werkdruk aan te pakken en gezond aan het werk te blijven? En waarom is een zekere mate van werkdruk nodig om het werk goed te kunnen doen?
Je professionele werkelijkheid is sterk in beweging. Het is dan ook belangrijk om te weten waar je houvast hebt, wat je kunt loslaten en waar vernieuwing noodzakelijk is zonder jezelf kwijt te raken. Jij bent je eigen instrument in dit werk en dat maakt dat er een groot belang is voor jou, je werkgever en jouw cliënten om aandacht te besteden aan dit ogenschijnlijk ongrijpbare thema.
Je verlaat deze training met ankers die je direct in de praktijk kan toepassen, met tips, maar vooral ook met een zelf vormgegeven kompas, zodat werkdruk geen negatieve gevolgen meer heeft.
Hoe is het om de wereld om je heen niet te begrijpen? Om overprikkeld te raken of vast te lopen, omdat je geen overzicht hebt? In drie uur doorloop je een aantal opdrachten om te ervaren hoe het zou kunnen zijn om autisme te hebben. Elke opdracht wordt vervolgens gekoppeld aan de praktijk en geeft een tip tot autismevriendelijkheid. Een interessante en leerzame beleving!
De professional ervaart hoe het kan zijn om autisme te hebben. Hierdoor zal er meer begrip zijn voor de persoon met autisme en zal de professional vanuit de autistische blik kijken naar wat er nodig is binnen de omgeving of de begeleiding. Daarnaast kan de professional uitleg geven aan ouders en jeugdige over autisme.
Mentale of fysieke agressie is een onderwerp waar helaas elke jeugd- en gezinsprofessional eens mee te maken krijgt. Veel professionals vinden het moeilijk om hierop te handelen en durven niet in te grijpen, maar soms ontkom je hier niet aan. Soms zul je als jeugd- en gezinsprofessional op een verantwoordelijke manier moeten ingrijpen en handelen.
De training ‘Weerbaarheid’ biedt hierin uitkomst. Tijdens deze training worden je diverse vaardigheden en handvatten aangereikt om met mentale en fysieke agressie om te gaan. De training gaat in op het herkennen van deze situaties en het eerder handelen bij ongewenst gedrag. Het onderwerp van de-escalerend handelen is tevens een belangrijk aspect binnen deze training. Middels de-escalerend handelen zorg je ervoor dat de situatie niet onnodig uit de hand loopt.
“Culturele bewustwording begint pas bij interactie met anderen” – Saskia Maarse
De jeugdzorg kent een dynamische doelgroep die divers is aan culturele achtergronden. Wij zien een ‘zij’ als het gaat om niet-Nederlandse gezinnen/jongeren en zij zien op hun beurt een ‘wij’. Door deze zienswijze verloopt de samenwerking tussen de jeugdprofessional en bijvoorbeeld een migranten- of vluchtelingengezin regelmatig moeizaam. Het begint hierbij al vaak met de manier van contactleggen, de houding en perspectieven. Wil jij weten hoe je cultuursensitief kan werken door het toepassen van interculturele competenties? Wil jij inzicht krijgen in de cultuurverschillen en de Do’s en Dont’s bij interculturele communicatie? Dan is deze training geschikt voor jou!