Webinar Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer – Het begrip ‘ouder’ in de jeugdwet

Online
 10,00

Tijdens de online lunchsessies “Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer” wordt ingegaan op een actueel thema. Er wordt een schets gegeven van de actualiteit.

Dit is een opname van de lunchsessie van 2 februari 2024. Deze ging over het thema: Het begrip ‘ouder’ in de jeugdwet. Oftewel, hoe definieert de jeugdwet een ouder en is een ouder die een aanvraag doet in relatie tot hun kinderen altijd een belanghebbende?

Verder werd in deze sessie onder andere ingegaan op:

  • Het begrip ‘ouder’ in de jeugdwet
  • Is iemand nog steeds een ouder als diegene geen omgang(sregeling) heeft met hun kinderen?
  • Wanneer is iemand belanghebbende?
  • Hoe verhouden een ‘ouder’ en een ‘belanghebbende’ zich tot elkaar en wat betekent dit voor een aanvraag tot jeugdhulp

In de sessie van 2 februari 2024 ging Wim Peters in op het begrip ‘ouder’ in de jeugdwet. De lunchsessie vond plaats via Zoom.

De Jeugdwet is een wet die voortdurend in de belangstelling staat. Niet alleen het belang ervan, maar ook de manier waarop de wet door gemeenten wordt ingevuld, wat er goed en fout gaat, wat de rechter er via jurisprudentie over zegt, wat de gevolgen van wachtlijsten zijn…regelmatig is de jeugdwet onderwerp van nieuwsberichten en gesprekken.

De wet geeft jou de wettelijke kaders en verantwoordelijkheden met betrekking tot de zorg en ondersteuning die jij aan kinderen en jongeren biedt. Toch kan de toepassing hiervan in de dagelijkse praktijk lastig zijn. Niet alleen de complexiteit van de wet, maar ook interpretatieverschillen maken dat een toepassing niet altijd klip en klaar is. Ook de complexiteit van problematiek heeft invloed. Welke bepaling is het meest relevant voor de situatie van de jongere?

De Jeugdwet is een dynamische wet. Nieuwe inzichten, rechterlijke uitspraken of politieke besluitvorming kunnen leiden tot aanpassingen in de Jeugdwet. Het is aan jou de taak om op de hoogte te zijn van de laatste wijzigingen. Hoe borg jij dat jouw kennis op dit vlak altijd actueel is, zonder dat dit ten koste gaat aan de tijd voor de jongeren?

Tijdens de online lunchsessies “Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer” wordt ingegaan op een actueel thema. Er wordt een schets gegeven van de actualiteit.

De online lunchsessie is bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil zijn van de wijzigingen in de Jeugdwet en wat de rechter er via jurisprudentie over zegt.

De online lunchsessies “Jeugdwet Actueel: Lunch & Leer” worden verzorgd door Wim Peters. Wim is werkzaam bij Stimulansz als orthopedagoog en jurist op het terrein van het sociaal domein, met name voor de Jeugdwet en Wmo.

De webinar duurt 11 minuten. Je hebt de flexibiliteit om de webinar in je eigen tijd te kijken. De kosten voor de webinar bedragen €10,-.

Unieke online leeromgeving

Voor de webinar ‘Lunchwet Actueel: Lunch & Leer – Het begrip ‘ouder’ in de jeugdwet’ krijg je toegang tot onze online leeromgeving. Je krijgt tot één jaar na het afronden van de webinar toegang tot de online leeromgeving. Omdat het Jeugddomein aan verandering onderhevig is, actualiseren wij de lesstof regelmatig. De online leeromgeving is beschikbaar op elke computer, laptop of tablet.

 10,00

Hulp of advies nodig?

Heb je vragen over deze online (bij)scholing? Onze mensen helpen je graag verder. Neem contact op via

Wellicht vind je dit ook interessant

E-learning Motiverende Gespreksvoering

Ontdek tijdens deze e-learning hoe je weerstand effectief kunt transformeren naar groei en verandering door middel van motiverende gespreksvoering (MGV). Deze e-learning biedt je als jeugdprofessional inzicht in de mechanismen van gedragsverandering en voorziet je van praktische tools om weerstand te overwinnen en groei en verandering te bevorderen. Je leert hoe je motivatie en gedragsverandering kunt stimuleren.

E-learning Autisme bij meisjes

Autisme bij meisjes wordt vaak nog steeds niet goed herkend. Het ziet er anders uit dan autisme bij jongens en de aandachtspunten voor begeleiding zijn ook vaak anders. Die verschillen en wat dat inhoudt voor de begeleiding zullen wij tijdens deze training behandelen. Een training vol theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen.

Webinar Autisme en gender

In de hulpverlening aan kinderen en jongeren met autisme zien we steeds vaker cliënten met gendervraagstukken. Als je merkt dat die vraagstukken spelen, is het goed om er op in te gaan. Veel hulpverleners zijn handelingsverlegen op dat gebied. Vaak is dit omdat zij niet veel afweten van gender, daarom gaan we eerst kijken naar wat dit nu precies is en welke termen er zijn.